Felaket Kurtarma Senaryolarında Cloud DNS

Felaket kurtarma senaryoları, iş sürekliliği için günümüzde vazgeçilmez bir hal almış durumda. Gerek veri kaybı riskleri, gerekse büyük oranda dijital bağlılığımız, her alanda olduğu gibi bizi önlem almaya itiyor. Peki, dijital sürekliliğimizin sigortası olan Felaket Kurtarma işlemlerinde DNS ortamımızı nasıl planlamalıyız?

Disaster Recovery planımızı hangi lokasyonda planlarsak planlayalım, DNS‘in aktif olmadığı noktada aktif pozisyona geçebilmemiz ciddi bir iş yükü gerektirecektir. Yalnızca DNS sunucumuzun farklı bir lokasyonda aktif olduğunu düşünsek bile, senaryoyu devreye alabilmemiz, failback yaparken aynı işlemleri ters yönlü olarak gerçekleştirmemiz bile başlı başına bir iş. Global DNS çözümlenme süreleri, önbellek gibi konuları göz önünde bulundurduğumuzda daha vahim bir hal alıyor.

Cloud DNS hizmetleri tamda bu anda devreye giriyor. Disaster senaryomuzu uygularken, bir de DNS servisleriyle uğraşmak zorunda kalmıyoruz. Zaten kendi içerisinde senaryosu olan DNS hizmetlerimiz her zaman hizmetimize hazır durumda bekliyor.

Bu durumda, felaket senaryosu yazmaya Cloud DNS’ten başlamak gerekiyor.

Örnek Senaryo var mı?

Elbette. Bir E-ticaret sitem var ve günlük 10.000 TL satış hacmim var. Tüm verilerimi yedekliyorum, Web ve DNS servislerini de aynı sunucudan çalıştırıyorum. Sunucumda işletim sistemi problemi yaşarsam, önce verileri geri dönmek için yeni bir sunucuya ihtiyacım olacak. DNS yönlendirme ve çözümleme işlemlerinide ortalama 1-24 saat aralığında beklemem gerekiyor. Ancak, Cloud DNS tarafında böyle bir problem yaşamayacağım. Zaten hazırlıklı olarak TTL sürelerini minimumda belirlediğim kayıtlarımın, yeni lokasyonuma yönlenmesi çok uzun sürmeyecektir.

Peki Cloud DNS Hizmeti nereden alınır?

Amazon AWS, Google Cloud, Microsoft Azure şu anda öne çıkan firmalar. Bunun yanında CloudFlare’de ciddi anlamda DNS hizmetlerine cevap veriyor.

Cloud DNS Maliyetleri nedir?

Neredeyse yok denecek kadar az. Riskler göz önüne alınırsa “bedava” bile diyebiliriz. Örneğin Azure 1 milyon sorguya kadar 1 Zone’u 3.68 TL gibi bir ücretle sağlıyor. ( Mayıs 2018 ) 10 Milyon sorgu alıyorsanız fiyat 18 TL’ye çıkıyor. Bu oranda bir proje için bedava bile diyebiliriz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.